Det var i Göteborg för ett år sedan som den 24-åriga mannen inte stannade för civilklädd motorcykelpolis. I Tingsrätten dömdes han för grov vårdslöshet i trafik efter att ha ”kört i hög hastighet, mot rött ljus vid två tillfällen, kört över en refug, kört över en gångbana och kört på fel sida av vägen i motsatt körriktning”.
Mannen nekar inte körningen men uppgav i domstol att han inte förstod att det var en polis som försökte stoppa honom och fick panik. Polisens fordon saknade märkning och använde inte blåljus eller andra signaler. Tingsrätten valde dock att inte låta mannen gå fri från ansvar på grund av nödsituation eftersom mannen inte hade en hotbild mot sig eller inte sagt något om nöd i polisförhör.
Dagens Juridik uppger att 24-åringen dömdes för grov vårdslöshet i trafik i Tingsrätten och fick villkorlig dom och samhällstjänst. Men Hovrätten friar nu mannen.
Hovrätten uppger att polis berättat att den åtalade i förhör efter händelsen sagt att han blivit panikslagen. Det går enligt Hovrätten inte att avgöra om mannens agerande var oförsvarligt eller ej och gärningen är därför inte straffbar. Hovrätten skriver:
”Det är hovrättens uppfattning att X redan vid denna tidpunkt berättade att han upplevde att han hade befunnit sig i nöd. Mot bakgrund av ovan anförda omständigheter anser hovrätten att X uppgifter, i brist på annan utredning och med beaktande av den situation han befann sig i, måste godtas och att han således uppfattade det som att han befann sig i nöd.”