Sedan den första december förra året är det förbjudet att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning som påverkar körningen på ett menligt sätt. Men vad menligt innebär är inte helt solklart.
Undersökningen visar att 88 procent av de tillfrågade tror att det är mycket farligt att skicka SMS när man kör och 33 procent tror att det är farligt att prata i telefon utan handsfree. 35 procent tror att det är farligt att hantera bilens GPS, samtidigt tror 58 procent att det är farligt att hantera GPS i telefonen. Transportstyrelsen menar att detta visar att man inte förstår att all distraktion av teknisk utrustning kan ses som menligt.
– När bilkörningen kräver förarens uppmärksamhet är det alltid farligt att fokusera på kommunikationsutrustning i stället för på vägen och körningen. Det gäller oavsett om utrustningen är en mobiltelefon, en GPS-navigator eller bilens radio, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.
Under hösten kommer Transportstyrelsen tillsammans med polis och åklagare ta fram ett dokument som ska ge information om vad som är menligt i trafiken. Dokumentet ska göra det lättare att rapportera och bötfälla förare som bryter mot reglerna. Transportstyrelsen ska också hålla ett seminarium under Almedalsveckan för att diskutera hur säkerheten kan förbättras i samband med användandet av kommunikationsutrustning i bilen.