Kawasaki Ninja H2 SX
Knappt man kan tro det, men det är sant. Nu verkar Kawasakis marknadsavdelning faktiskt tänkt förnuftigt vid konstruktionen av den andra kompressormatade Ninja H2-versionen. Med ”en motorkarakteristik anpassad för vardagskörning och låg bränsleförbrukning”. Som om det vore en anledning för någon att köpa en H2. Nej, med en H2 handlar det om övertryck. Om allt övertryck som kompressorns skovelhjul kan uppbåda för att trycka in bränsleblandningen i förbränningsrummen.
Vi pratar här om en liters slagvolym, 200 hästkrafter – och se upp – över 137 newtonmeter i vridmoment vid 9 500 varv. Den gamla devisen ”slagvolym kan endast ersättas med mer slagvolym” stämmer alltså inte längre. Men naturligtvis vet vi ju också att H2 av den första generationen inte fungerade helt perfekt med kompressormatningen. Viss fördröjning på gasen, motorn skjuter på en stund också vid avslag – problemen med överladdade motorer slutar heller inte hos Kawasaki.
Men vad Kawasaki nu tagits sig för med den andra generationen låter väldigt lovande. Eller bättre: Nu är praktiskt taget inget som det var tidigare. Vevaxel, kamaxlar, cylindrar, topplock och kolvar. Dessutom spjällhus och avgassystem – allt är praktiskt taget nytt. Framförallt kompressorhjulet och insugningssystemet, vilka ju bidrar till uppbyggnaden av tryck på ett avgörande sätt. Kawasaki pratar om högre effektivitet vid ett totalt sett lägre laddtryck, och utlovar samma effekt med ett något högre vridmoment och en betydligt lägre förbrukning. Att den nya motorn, inklusive avgassystem, dessutom är tre kilo lättare, skadar inte.
I varje fall inte om man följer de Grand Turismo-idéer med H2 som Kawasaki så konsekvent följer med SX. Här handlar det nämligen att inte bara om ha plats för två personer och packning och sörja för en acceptabel komfort, utan även hålla ett öga på kördynamiken. Med H2 SX i hög fart på motorväg: Det ska med optimerad körstabilitet, en styvare ram och längre hjulbas (1 480 millimeter istället för 1 455), samt bra vindskydd och förbättrad ergonomi för förare och passagerare vara ett rent nöje. Dessutom skall aktionsradien ligga på över 300 kilometer.
Och eftersom det i touringförare ofta vill ha det mest exklusiva som finns har Kawasaki redan presenterat en topputrustad SE-version. H2 SX SE har förutom större kåpglas också exklusiva godsaker som kurvljus, TFT-instrumentering, launch-control och snabbväxel (med mellangasfunktion). Standardutrustning på SX är kurv-ABS, greppkontroll, farthållare, komplett LED-belysning och tre körprogram, vilket inte heller är direkt torftigt.
Naturligtvis har allt detta sitt pris, och nu pratar vi inte bara om pengar. Trots den lätta fackverksramen och den nu lättare motorn väger H2 SX hela 256 respektive 260 kilo (SE-versionen). Så är det alltid när effekt och lyx ska kombineras. Återstår bara att hoppas att Kawasaki inte följer prisutvecklingen i bilbranschen när det gäller de kompressormatade specialversionerna. Då kan det nämligen bli riktigt dyrt.
Kawasaki Z 900 RS Café
När det gäller den andra spektakulära nyheten från Kawasaki, Z 900 RS, handlar det för många förmodligen inte så mycket om pengar, utan om något helt annat. Nämligen om kärlek vid första ögonkastet, då Kawasakis senaste och hittills enda försök i klassen Modern Classics kommer att uppfattas av många som mycket lyckat. Redan innan den nakna RS, efter förebilden Z1, kommer ut på marknaden visar man upp en caféracer-version, som endast skiljer sig från en standard RS genom framskärmen, en annan sadel och lackering. Och naturligtvis genom priset. Men några exakta uppgifter om det är ännu inte klara. Så mycket är dock känt: RS Café kommer inte säljas för samma låga pris som Z 900, den blir betydligt dyrare.
Kawasaki Ninja ZX-10R SE
Alla har det, och nu även Kawasaki. Vi pratar om semiaktiv fjädring, som via givare i gaffel och stötdämpare, men även via andra data som varvtal, växelläge, trottelläge och många andra parametrar, levererade via IMU (Inertial Measuring Unit), kan förändra de aktuella dämpningsegenskaperna. Naturligtvis är det toppmodellen ZX-10R, som i denna version får tillägget SE. Magnetventilerna reagerar på någon millisekund och anpassar dämpningsegenskaperna i Balance-Free-gaffeln och BFRC-Lite-stötdämparen från Showa till de aktuella körförhållandena.
Det betyder i idealfallet mer komfort vid lugn körning och en stramare fjädring då det går fortare. Dessutom kan föraren välja mellan tre inställningar, nämligen ”Street”, ”Race” eller en helt personligt konfiguration, vilken föraren tidigare sparat.
I SE-versionen handlar det emellertid inte bara om den semiaktiva fjädringen, utan även konventionella prestandatillbehör som de gjutna Marchesifälgarna, vilka normalt återfinns på dess RR-syskon. Ur dess gömmor stammar även en snabbväxel, vilken möjliggör kopplingslösa upp- och nedväxlingar över 2 500 varv. Men detta varvtal på en 1 000 kubiks superbike, med en toppeffekt på 200 hästkrafter vid 13 000 varv, är ju mer som förhöjd tomgång.
Kawasaki Ninja 400
Nu årterstår då den sista, enligt de tekniska uppgifterna en inte fullt så spektakulär nyhet som den dock är när det gäller nyhetsvärde. Kawasaki har inte nöjt sig med att helt enkelt ta den bekanta Ninja 300 över Euro 4-hindret (med strängare buller och avgaskrav), utan de har tagit sig tid för att med Ninja 400 utveckla en helt ny sportmaskin.
Med en ny motor med större slagvolym (plus 103 kubikcentimeter), mer effekt (plus sex hästkrafter) och en ny fackverksram, i vilken motorn är en bärande del och därmed hjälper till att spara vikt. Tillsammans med den, trots slagvolymsökningen, lättare växellådan ger det totalt en viktbesparing på aktningsvärda sex kilo.
Ninja 400 väger 168 kilo körklar. Denna vikt är ett bra värde med tanke på de vuxna chassikomponenterna – 41 millimeters teleskopgaffel, 310 millimeters bromsskivor. Som jämförelse: Ninja 300 vägde med 174 kilo trots allt sex kilo mer.
Dessutom uppfyller Ninja 400 med de här tekniska data A2-kriterierna och passar därmed väl för nybörjare med en sadelhöjd på 785 millimeter, samt tack vare en 30 millimeter smalare sadel jämfört med föregångaren. Ninja 400 kommer finnas i svart och i grönt.
Kolla in nyheterna från Kawasaki live på mc-mässan i Göteborg, den 25-28 januari.