Tvåtusenåtta års GSX-R 750 representerar den senaste uppgraderingen av sportmotorcyklarnas David (om Goliat är de stora literhojarna). Förvisso inte mer än småjusteringar jämfört med 2006–2007 års modell, som innebar det verkligt stora tekniska språnget framåt jämfört med tidigare versioner, men det är svårt att föreställa sig en motorcykel som är lika förfinad och samtidigt så snabb som GSX-R 750 anno 2008. Suzuki uppger samma effekt som de två föregående årsmodellerna, men mätningar har visat att 750:n har högre toppeffekt och högre toppfart än 2002 års Yamaha R1. GSX-R 750 är alltså riktigt effektstinn, men samtidigt lättkörd.
Jämfört med 2006–2007 har motorn optimerats för att göra effektregistret så smidigt och effektivt som möjligt. Vevhuset är förstärkt och insprutning, topplock, kolvar samt kamaxelprofiler är nya. Resultatet är framför allt ett bättre mellanregister.
Det är likadant med 2008 års chassi – förfinat. Lättare fälgar med tre ekrar, fem millimeter kortare hjulbas samt mer flex i både ram och sving för bättre återkoppling till föraren vid nedlägg. Fjädringen är satt åt det mjuka hållet, vilket innebär en viss begränsning vid riktigt hård bankörning. Men för det mesta är GSX-R 750-fjädringen mycket känslig och nyanserad. Med en uppsättning nya däck av den mjuka typen är det inte många andra motorcyklar som är lika förtroendeingivande vid aktiv körning.
Även om Suzuki inte har utfärdat några återkallelser specifikt för GSX-R 750 årsmodell 2008–2010 så finns det åtminstone ett välkänt fel som drabbar en del ägare. Vid jämn gas och mellan 4 000–6 000 varv kan motorn börja gå ojämnt, tappa effekt för att sedan plötsligt återhämta sig. För de flesta har problemet försvunnit sedan lambdasonden har bytts ut på garantin. GSX-R 750 är en ovanligt komplett och felfri motorcykel.
Ett slip-on som ersätter originalljuddämparen (som växte rejält till 2008) tillsammans med en Power Commander ger ett jämnare effektregister och inte sällan något lägre bränsleförbrukning. Ännu bättre är ett komplett helsystem vilket dessutom gör att du blir av med strålningsvärme från katalysatorn och sparar ytterligare vikt.
Även om R 750 idag är ”klasslös” har den i många fall köpts med bankörning i åtanke. En bankörd hoj är dock inget du behöver vara rädd för – det är ju vad den är byggd för! Och är du sugen på bankörning, se till att få med original avgassystem/ljuddämpare alternativt en dB-killer som dokumenterat plockar ner ljudnivån till 95 decibel. Annars kommer du att få svartflagg redan under första varvet och det vore ju onödigt.
Tänk på att värdera det begärda priset i sken av helheten. Däck och bromsbelägg i bra skick besparar dig till exempel en utgift på 3 000–6 000 kronor. Ett oljebyte är inte heller gratis, för att inte tala om service vid 2 400 mil (cirka 7 500 kronor).
Motorn är ytterst hållbar men du bör försöka ta reda på hur ägaren har använt sin 750. Det är bättre om den har körts i längre cykler då den blir ordentligt varm varje gång, istället för korta pass som gör att motoroljan blir vattenkontaminerad, vilket kan orsaka mycket dyrbara reparationer. Så ett lågt antal mil behöver inte vara något positivt, det är vilka slags mil och hur den tagits om hand som avgör dess verkliga skick och värde.