Tre av tio personer som svarat på en enkät som Bilprovningen har genomfört på sin hemsida tycker att det är okej att sätta sig bakom ratten och köra efter att man hällt i sig en öl eller ett glas vin. Totalt har man fått 1 674 svar. 33,1 procent av männen som svarade kan tänka sig att köra bil efter att ha druckit, mot 16,5 procent av kvinnorna.
Somliga gör också slag i saken att köra bil efter att ha druckit alkohol. 4,5 procent av de svarande uppgav att de upprepade gånger har kört bil mindre än två timmar efter alkoholintag, 16 procent uppgav att det skett vid ett enstaka tillfälle. Dessutom kör många bil tidigt dagen efter att de varit alkoholpåverkade, 4,9 procent har gjort det flera gånger och 28,4 procent har gjort det i undantagsfall.
– Jag tycker att det är skrämmande att så många tycker att det är okej att köra bil efter att ha druckit öl eller vin. Ännu värre är att så många faktiskt också gör det. Dessa bilister vill man verkligen inte möta på vägen, säger Lina Öien, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.
Kan ge fängelse
Storstadborna utmärker sig extra i undersökningen. I Stockholm tycker 38,2 procent att det går bra att köra efter att ha druckit alkohol, medan 22,3 procent tycker detsamma i mellanstora städer.
Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Enligt Motorförarnas helnykterhetsförbund kan man vid denna promillehalt antingen känna sig lätt påverkad eller opåverkad. Rekommendationen är att man väntar ett par timmar med att köra bil om man har druckit en öl eller ett glas vin.
Staffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Ofta återkallas också körkortet en tid, högst ett år. Vid grovt rattfylleri, gränsen går vid 1,0 promille, gäller fängelse i upp till två år samt körkortåterkallelse i upp till tre år. Grovt rattfylleri kombinerat med grovt vållande till annans död kan ge fängelse i upp till åtta år.